Kızamık vakalarında artış: Aşısız çocuklar için büyük risk!

Kızamık Virüsü Hakkında Prof. Dr. Ahmet Güzel’den Uyarı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarının arttığını belirterek, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini açıkladı. Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının %97’ye kadar koruyucu olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın karakteristik özelliği olan döküntülerin baş kısmından başlayıp gövdeye yayıldığını ve ağız içinde beyaz ya da gri noktaların görülebileceğini söyledi. Bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

“Aşısız Çocuklarda Bulaş Riski Yüksek”

Hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan 4 gün önce başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca bulaştırıcılığın devam ettiğini söyledi. Bu nedenle bu dönemde kızamık şüphesi olan çocukların izole edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Aşı dışında spesifik bir tedavi olmadığını vurguladı.

“Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Yol Açabilir”

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Prof. Dr. Güzel, virüsün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusu tutulumuna ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca enfekte olduktan 7-10 yıl sonra ciddi nörolojik hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.