Güneş Sistemimizde yeni bir cüce gezegen keşfedildi!

Güneş’in Etrafında Dönen Yeni Bir Cüce Gezegen Keşfedildi!

Güneş’in çevresinde dönerken gezegen sıfatına tam olarak ulaşamayan pek çok cüce gezegen bulunmaktadır. Pluton’un yakınlarında tespit edilen ve sonradan fark edilen yeni cüce gezegen, bu kategorideki en büyüklerden biri olabilir. Ayrıca, bu cüce gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesi, bizim gezegenimizin yörüngesini kıskandıracak kadar geniştir.

Yeni keşfedilen bu cüce gezegene 2017 OF201 adı verildi; Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi, bu cisim hakkında bilgileri 21 Mayıs’ta kataloğuna ekledi. Sınıflandırma sonucunda gezegenin genişliği 470 ila 820 kilometre arasında değişmektedir. Üst sınır, bu cüce gezegeni Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve 952 kilometre çapıyla en büyük asteroit olan Ceres ile aynı kategoriye sokmaktadır.

İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Sihao Cheng liderliğindeki gökbilimciler ekibi, 2017 OF201’i ilk kez arşiv görüntülerinde fark etti ancak nesne resmi olarak şimdiye kadar bir trans-Neptünyen nesne (TNO) olarak kabul edildi. TNO’lar, Güneş Sistemi’nde Neptün’ün ötesinde, yani Dünya’dan 30 kat daha uzakta yer alan cisimlerdir.

Ancak 2017 OF201, uzak TNO’lar arasında bile olağanüstü bir yapıya sahiptir. Bu durumun nedeni, cüce gezegenin yörüngesinin Güneş’ten 838 astronomik birime kadar uzak olmasıdır. Bu durum, yeni cüce gezegenimizi Neptün’den yaklaşık 30 kat daha uzak hale getirmektedir. EarthSky’e göre, 2017 OF201, en yakın olduğunda bile Güneş’e 45 AU mesafede olabilmektedir.

Bu durum, Kuiper Kuşağı’ndaki cisimlerin garip bir şekilde kümelendiği varsayılan, uzak dünya teorisini (9. Gezegen) getiriyor. Bu olguyu açıklamak için farklı teoriler öne sürülmüştür (yerçekimsel etkisi olan bir enkaz halkası veya hatta bir ilkel kara delik gibi) ancak hiçbiri insanlığın ilgisini Güneş Sistemi’ndeki diğer dünyalarından bu kadar uzak ve hiç görülmemiş bir uzak gezegen kadar çekmemiştir.

  1. Varsayılan olarak, bir gezegen varsa, Dünya’nın kütlesinden biraz daha büyük olmalı ve yaklaşık 7,400 yıllık bir yörünge periyoduna sahip olmalıdır. Kataloğa cüce gezegen olarak eklenen 2017 OF201, oldukça büyük olsa da 9. Gezegen olacak kadar büyük değildir. Ancak, gökbilimcileri heyecanlandırmaya devam eden bu tür keşifler devam etmektedir. Geçtiğimiz ay, farklı bir gökbilimci ekibi Neptün’ün ötesinde yavaş hareket eden başka bir nesne keşfetmişti.

Related Posts

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

Sürücüsüz taksi hizmeti sunmak için tasarlanan Cybercab sergilendi

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

Elon Musk’tan X’teki erişim sorunlarına ilişkin açıklama

Elon Musk, X’te yaşanan erişim sorunlarına dikkati çekerek sistemlerin beklenen yedekleme işlevini yerine getiremediğini ve operasyonel iyileştirmelerin şart olduğunu söyledi.