Ev sahipleri dikkat! Bakanlık kira gelirini düşük gösterenlere karşı harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Gayrimenkul Gelirlerini Takibe Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkul gelirleriyle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye soktu. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelenerek, tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Muhabirlerimize verilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, gayrimenkullerin alınıp satılması veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçlar MEVA Sistemi üzerinden analiz ediliyor.

RAPORDAKİ BİLGİLER KULLANILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulamasında, coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılım kullanılıyor. Bu uygulamada, başkanlığın beyanname, bildirim, yoklama gibi bilgilerinin yanı sıra tapu ve kadastro, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından hazırlanan raporlar dikkate alınıyor.

Bu bilgiler sayesinde, gayrimenkullerin gerçek alım satım ve kira bedelleri belirleniyor ve denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

DENETİM SÜREÇLERİ İŞLİYOR

MEVA, kısa bir süre önce 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Defterdarlıklarda özel ekipler aracılığıyla veriye dayalı analiz ve denetim süreçleri devam ediyor.

Gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için son 2-3 aydaki alım satım işlemleri analiz ediliyor ve tapuda gösterilen bedeller ile gerçek bedeller karşılaştırılıyor.

5.9 MİLYAR LİRALIK HARÇ MATRAHI GÖNÜLLÜ OLARAK ARTIRILDI

Bu yıl içinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Gönüllü olarak uyum sağlayan 2 bin 475 kişi, 5,9 milyar liralık alım satım bedeli üzerinden 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız şekilde ödedi. Uyum sağlanmayan mükellefler hakkında vergi incelemeleri başlatıldı.

MEVA’nın kullanımıyla gayrimenkul alım satım işlemlerinde doğru ve gerçek değerler üzerinden işlem yapılması hedefleniyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve gönüllü uyumun artması amaçlanıyor.

Related Posts

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geriledi -18 Haziran 2025

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 14 Haziran ile biten haftada 245 bine inerek piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşti.

Çarpışmaları önleyen devrim niteliğinde patente onay verildi: Hangi otomotiv firmasına ait?

Hyundai Motor Group’un bir üyesi olan Hyundai Mobis , otoyollarda seyir halindeyken arkadan çarpma kazalarını önlemek için tasarlanmış yenilikçi bir güvenlik sistemini tanıttı. Özellikle, sürücü otoyolda Akıllı Seyir Kontrolü’nü (SCC) kullandığında …

Bakan Bayraktar’dan zam açıklaması! Doğal gaz fiyatları artabilir

İsrail-İran gerilimi küresel piyasalarda belirsizlik yaratırken, petrol fiyatları da bir anda fırladı. Petroldeki artış Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yansırken, yeni zamların olup olmayacağı endişesi hakim. Petroldeki artışın sürüp sürmeyeceği ise …

Türkiye’nin ilk lüks AVM’si kapatılıyor

Türkiye’de ilk kez ‘lüks ve butik’ konseptiyle açılan Prestige Mall, yönetim sorunları ve zorlu ekonomik koşullar nedeniyle kapatılıyor. İstanbul’un Bahçeşehir ilçesinde bulunan ve 25 bin metrekarelik alan üzerine kurulu dev AVM, 2007 yılında ziyaretçilere kapılarını açmıştı.

Ankara’da az su tüketen abonelere indirim

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tasarrufunu teşvik etmek için 10 metreküpe kadar su tüketen abonelere yüzde 10 indirim, aşırı ve savurgan tüketimlerin önüne geçmek amacıyla 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelere de kademeli olarak daha …

600 bin kamu işçisi merakla bekliyordu: Hükümetin zam teklifi belli oldu

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme zam teklifi açıklandı. Hükümet, 2025 yılı için ilk 6 ayda yüzde 16, ikinci 6 ayda ise yüzde 8 zam teklifinde bulundu. TÜRK-İŞ ikinci bir teklifin yapılmasını bekliyor.